czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 kostki z łososia, pół opakowania mrożonego szpinaku (liście), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, sok z 1/2 cytryny, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Uprzednio rozmrożone kostki z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni grillowej.
  2. W rondelku rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i liście szpinaku. Gotujemy pod przykryciem około 15 min. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i gotujemy bez pokrywki aż woda odparuje ze szpinaku.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180° C.
  4. Ciasto francuskie dzielimy na 4 podłużne prostokąty i układamy na papierze do pieczenia. Na jedną połowę każdego z nich kładziemy pół kostki z łososia oraz łyżkę szpinaku. Drugą połówkę ciasta nacinamy w poprzek w 3 miejscach. Ciasto składamy na pół i zlepiamy boki.
  5. Ciastka przenosimy na blachę razem z papierem do pieczenia na którym były nadziewane. Pieczemy do lekkiego zrumienienia się ciasta.
Do wykonania tej potrawy zainspirowała mnie mrożonka Frosty, a ponieważ domowe gotowanie cenię sobie bardziej niż mrożone gotowce postanowiłam zrobić to samo, ale lepiej!
Print Friendly

Zobacz także: